Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων, καθώς έγκριτοι νομικοί και δικαστικές ενώσεις εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πιθανές παρεμβάσεις στο έργο ανεξάρτητων δικαστών, με αφορμή ενέργειες της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Αφορμή των Αντιδράσεων
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, διέταξε πρόσφατα πειθαρχικό έλεγχο κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, λόγω της απόφασής τους να αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους επτά κατηγορούμενους σε υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου.
Αντιδράσεις Δικαστικών Ενώσεων
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε την αντίθεσή της, υπογραμμίζοντας ότι η παραγγελία για πειθαρχικό έλεγχο πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και βλάπτει την απονομή της δικαιοσύνης και τη δημοκρατία.
Παρομοίως, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε ότι οι εισαγγελείς απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας και οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους είναι ανεπίτρεπτη.
Θέση των Δικηγορικών Συλλόγων
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ως υπονόμευση του κύρους της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Ζήτησε τη διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της προέδρου του Αρείου Πάγου και προανήγγειλε περαιτέρω ενέργειες για την προάσπιση της δικαστικής ανεξαρτησίας.
Απάντηση του Αρείου Πάγου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, δήλωσε ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα είναι θεμελιώδες στοιχείο της ανεξαρτησίας τους, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο.
Συμπέρασμα
Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη για διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την αποφυγή οποιωνδήποτε παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού έργου.