Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι, που συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώθηκε με έντονες διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, είχε ως στόχο την επίτευξη κοινής στάσης απέναντι στις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρθηκε να αναπτύξει δικά του στρατεύματα στην περιοχή. Η Γαλλία πρότεινε τη δημιουργία μιας “δύναμης επιβεβαίωσης” που θα τοποθετηθεί πίσω από μια μελλοντική γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες της συνάντησης.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τόνισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι “κανένας δεν θα υπαγορεύσει οτιδήποτε στην Ουκρανία” και ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει “να ενεργούν πάντα από κοινού” σε θέματα ασφάλειας. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή δέσμευση στη χρηματοδότηση της άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των δικών τους δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Η σύνοδος ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην επίτευξη κοινής στρατηγικής απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία, ειδικά ενόψει των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας που διεξάγονται χωρίς την άμεση συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών.