Το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα δεν μπορεί να αποτελέσει νομική βάση για αίτημα σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, τόνισε ο πρόεδρος των Δημοκρατών και συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την εξέταση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πολιτικών της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών επί Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.
«Αν εστιάζουν στο άρθρο 291, που αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, κάνουν λάθος ποινική διάταξη. Τι σχέση έχει η παρακώλυση συγκοινωνιών με το αντικείμενο της έρευνας; Είναι άλλο αδίκημα, άλλη αντικειμενική υπόσταση. Διευκολύνεται μόνο η υπεράσπιση των υπουργών και υφυπουργών», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, που χαρακτήρισε «γκάφα» την επιλογή του άρθρου 291, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Ο Ποινικός Κώδικας αυτός είναι. Δεν ρωτάς αν συμφωνώ· απλώς ισχύει. Δεν στέκεται Προκαταρκτική με το 291. Αν ήμουν βουλευτής, δεν θα την ψήφιζα».
Κατεπείγουσα προκαταρκτική και Ειδικό Δικαστήριο
Μετά την κατάθεση της πρότασης από το ΠΑΣΟΚ διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση των πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι εάν η πρόταση δεν συγκεντρώσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, θα προσβληθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Πολιτική σκοπιμότητα και νομικές πτυχές
Παρά το νομικό σφάλμα, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε πολιτικά αναμενόμενη την κίνηση: «Ύστερα από μια τόσο μεγάλη τραγωδία, ήταν αυτονόητο ότι οι βουλευτές θα ζητούσαν ευθύνες. Οποιοδήποτε σοβαρό κόμμα—ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ή συνδυασμοί κομμάτων—θα προχωρούσε σε πρόταση Προκαταρκτικής».
Σε νομικό επίπεδο εξήγησε ότι για κάθε αδίκημα πρέπει να εξεταστούν αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση, δηλαδή αν υφίσταται δόλος ή αμέλεια. Ιδιαίτερα για τον ενδεχόμενο δόλο, σημείωσε πως «πρέπει να αποδείξουν ότι κάθε λογικός άνθρωπος θα είχε σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο (η παρακώλυση συγκοινωνιών) μπορούσε να συμβεί και, παρότι το σκέφτηκε, δεν αποτράπηκε».
Παραγραφή και αρμοδιότητες υφυπουργών
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων. Έχοντας συμμετάσχει στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που κατήργησε την αποσβεστική προθεσμία δύο κοινοβουλευτικών συνόδων, επισήμανε ότι «χωρίς αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου, παραμένει κενό το πλαίσιο για τη δίωξη», και παραδέχτηκε ότι, όσον αφορά τους υφυπουργούς της θητείας Σπίρτζη, «υπάρχει παραγραφή».
Σε σχέση με τον καθορισμό των συναρμοδιοτήτων των υφυπουργών, σημείωσε πως «μπορεί κανείς εύκολα να ελέγξει στα ΦΕΚ αν οι οκτώ πολιτικοί είχαν αρμοδιότητα στα ζητήματα που ερευνώνται».
H υπόθεση Novartis
Για την κατάθεσή του χθες ως μάρτυρας στην υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η πολιτική στόχευση ήταν «να εξουδετερωθούν αντίπαλα στελέχη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση για 10 χρόνια. Η κατασκευή της υπόθεσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό να στιγματιστούν πρώην πρωθυπουργοί και βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης». Στο δικαστήριο δήλωσε ότι περίμενε 7,5 χρόνια να καταθέσει, με «αγανάκτηση και θυμό», επειδή θεωρεί την όλη ιστορία «ανατριχιαστική».