Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προσήλθε στη Σύνοδο του Παρισιού με διαφορετική ατζέντα από την επικρατούσα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που αποτυπώνει τη διχασμένη στάση της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Corriere Della Sera.
Αμφισβητεί τον τρόπο που απαντά η Ευρώπη στις ΗΠΑ
Η πρώτη ένσταση της Μελόνι αφορά τη μορφή της ευρωπαϊκής αντίδρασης στις προκλήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Εκτιμά ότι η σωστή απάντηση έπρεπε να δοθεί από τις Βρυξέλλες μέσω ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί να ενισχύεται η εικόνα μιας διχασμένης ηπείρου με διαφορετικά κέντρα εξουσίας.
Επικρίσεις για τον αποκλεισμό χωρών από τη Σύνοδο
Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει έκτακτη τετραμερή σύνοδο με Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, αποκλείοντας άλλες χώρες, προκάλεσε αντιδράσεις. Το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με την Corriere, η Ρώμη δέχθηκε τηλεφωνήματα από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από τη Σύνοδο.
Δεν διαφωνεί με τον Τζ. Ντ. Βανς – Κριτική μόνο στον τόνο του
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Μελόνι δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τη στάση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς απέναντι στην Ε.Ε., αλλά μόνο με τον τόνο και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί.
Στόχος της Ιταλίας: Να αποτρέψει την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ουκρανία
Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι προτεραιότητα είναι να αποτραπεί μια πλήρης αμερικανική απεμπλοκή από την Ουκρανία. Παράλληλα, επιδιώκει εγγυήσεις για αποτελεσματικές αποτρεπτικές δυνάμεις, ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πρόταση για ευρύτερη ειρηνευτική αποστολή
Μία από τις προτάσεις της Μελόνι αφορά τη διεθνή ειρηνευτική αποστολή. Εάν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, η Ρώμη προτείνει να διευρυνθεί η αποστολή και να συμπεριλάβει χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, αυτό θα λειτουργούσε ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τη Μόσχα.
Η στάση της Μελόνι δείχνει τις ρωγμές στο ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο, καθώς κάθε χώρα προσπαθεί να χαράξει τη δική της στρατηγική στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.